Oh Yes! It’s Friday! En wat voor vrijdag. Het is een vrijdag om te vieren! Ondanks veel regen en vermoeidheid, ben ik toch gaan lopen in de Maasduinen.

Deze dag voelt anders dan andere dagen. Vandaag is de dag dat ik 20 jaar als ondernemer op mijn ondernemersreis ben. Eigenlijk geen andere dag als ieder andere dag en toch speciaal. Tijdens het lopen was ik me heel bewust van mijn al mijn voetstappen. Mijn voetstappen als ondernemer en mens. Vele waardevolle momenten van succes, maar ook momenten waar ik goed op mijn plaat ben gegaan.

Aan het eind van mijn training keek ik uit op een enorme zandberg. Symbolisch zag ik deze als 20 jaar ondernemerschap. Ik besloot deze berg op te rennen, te genieten van het uitzicht daarboven en vervolgens er weer van af te rennen. Bijzonder wat ik daar zag…. Mijn voetstappen die bergopwaarts gingen, waren kleine stapjes, ze waren niet allemaal makkelijk, eenmaal van de op weg naar beneden waren het grote stappen geworden, alsof het allemaal een piece of cake was. En zo voelt dat als ondernemer ook.. Het is niet altijd makkelijk, maar eenmaal weer een hobbel genomen en je kijkt terug dat je dan denkt: zo moeilijk was het toch niet?! En het was zeker de moeite waard, zowel de bestemming als de reis er naar toe!

Vanmorgen kreeg ik de vraag “Coba, waar maakt je het meest trots in deze reis” waarop mijn antwoord was “Dat ik steeds ervoor sta, met alles wat ik op mijn reis ben tegengekomen”

Vanuit de schoolbanken ben ik begonnen als 16/17 jarige studente tijdens mijn opleiding voor Visual Merchandiser met wat opdrachtjes in mijn vrije tijd naast school.
De dingen die ik deed naast mijn opleiding maakte dat ik meer voldoening had dan alleen die oersaai schoolbanken waar ik tegen de muren opliep omdat ik mijn ei er niet kwijt kon. De uitdagingen lagen voor mij toch zeker in het open veld, van de gebaande paden af. “Out of the box.”

Na mijn opleiding was mij een baan beloofd als Visual Merchandiser maar die functie heb ik uiteindelijk nooit vervuld. Fulltime terug naar de schoolbanken was voor mij geen optie. Ik heb ongeveer 1,5 jaar rond gezworven om te bedenken wat nou mijn koers moest gaan worden. Terwijl ik zwierf, had ik baantjes als taxi chauffeuse, bracht auto onderdelen rond, werkte als bankmedewerker, had redelijk wat grafische klusjes voor op mijn “pizzadoos” – lees mijn eerste Apple…. en ik had mijn adresjes nog vanuit mijn opleiding om 3D presentaties te maken.

Ik ben zelf in een ondernemersgezin opgegroeid en dat was nooit saai… en dat was wat het ook nooit mocht worden, “saai!”.

Vandaag, exact 20 jaar geleden en ongeveer op dit tijdstip reed ik met mijn vader naar Leeuwarden om me  bij de kamer van koophandel in te schrijven als 20-jarige. Ik besloot mijn eigen onderneming op te zetten en mijn reis als ondernemer aan te gaan. Een reis die nooit saai mocht worden en vol uitdaging moest zitten..

En reken maar, dat zit ie, tot op de dag van vandaag.

Mijn vormgevingsbureau Reliëf was een feit! Ik kreeg via mijn nog zeer beperkte netwerkje de kans om hier en daar de eerste officiële logo’s, displays, etalages en decors te ontwerpen. Vandaar ook de naam Reliëf: met mijn creaties zorgde ik er voor dat bedrijven een eigen gezicht kregen met hun huisstijl en daardoor konden onderscheiden (er uit springen/ hoogteverschil) En in het geval van de visual merchandise een drie dimensionale presentatie verzorgde.

Internet stond in de kinderschoenen en voelde voor mij als een verdieping en aanvulling van mijn competenties. Ik ging naar het Grafisch Lyceum om naast mijn werkzaamheden het gehele pakket als web developer me meester te maken. (HTML, Flash, Scripts werden allemaal handmatig gecodeerd)

De eerste samenwerkingen werden een feit en de eerste web-opdrachten kwamen in de order portefeuille binnen. (De websites waren destijds niet meer dan een digitaal visitekaartje met wat extra info 😉

Toch was een klant niet alleen geholpen met een huisstijl en website… immers ze hadden ook nog een winkel, kantoor of praktijkruimte. Ik had inmiddels al velen bezocht en ik kwam er vaak met kromme tenen vandaag en dacht, dat moet anders! Naast mijn affiniteit met interieur en vormgeving heb ik als aanvulling de opleiding Binnenhuisarchitectuur gedaan en nog hier en daar nog aanvullende trainingen om alles wat met het (toon)beeld van de ondernemer te maken heeft te kunnen maken tot een geheel. Immers de herkenning ging verder dan alleen een visitekaartje en een advertentie.

Zijdelings heb ik naast mijn ondernemerschap nog de nodige “loondienst banen” gehad. Om diverse reden, zo vertrok ik in 2001 voor de “liefde” van Noord- naar Zuid- Nederland. Ik vestigde me in het Limburgse. Ondanks dat ik zakelijk veel deed via de digitale snelweg voelde mijn ondernemerschap toch “eenzaam” en daardoor ook saai. Ik wilde integreren in het Zuidelijke Bourgondische leven en ik besloot in loondienst te gaan werken als vormgever bij  een tweetal internationale standbouwbedrijven. Daar was ik met mijn vak bezig, leerde veel mensen kennen, reisde op zijn tijd lekker mee in de standbouw maar na een paar jaar kruipt het bloed toch waar het stromen wil… en ieder mens heeft ook meerdere rollen te vervullen. Mijn privéleven had inmiddels een behoorlijke wending gekregen: ik was getrouwd, kreeg twee prachtige jongens. Was fulltime ondernemer en moeder, belandde in een behoorlijke gezondheidscrisis waarbij ik amper op mijn benen kon staan en toch door ging want het moest blijven draaien.

Mijn eerste kantoorpand werd in 2011 een feit op de Kaldenkerkerweg, het oude industriele pand van de NS aan het spoor. Zo kon ik werk en privé beter scheiden en beter focus houden op werk en thuis had weer een echt privé leven. In iedere crisis schuilt ook weer een boodschap en leerpunt. Door mijn gezondheidscrisis des tijds heb ik mezelf gedwongen om dit op te lossen en heb met bloed, zweet en heel veel tranen vele “aha momenten” en “BreakTroughs” gehad wat weer zorgde voor groei zowel als persoon als ondernemer.
Mijn schier oneindige energie was niet meer oneindig, ik moest keuzes maken en dat maakte dat ik selectiever werd, dat ik scherp moest stellen. Focus dus. Ik kwam steeds meer van mijn “eiland” af. In het begin van mijn ondernemerschap leefde iedere ondernemer op een eiland en ieder had zijn toko. Medeondernemers werden vaak als concurrenten gezien en van synergie en samenwerking was bijna geen sprake. Aangezien een “box” voor mij in die zin niet bestond begon ik wel mijn eiland te verlaten en ben het pad van samenwerkingen gaan verkennen. Wow! Dat kan ik iedereen aanbevelen. Kom van je eiland af! Het brengt je zoveel, het is zo waardevol voor je ervaringen. En… het is nooit saai!

Tot op de dag van vandaag absorbeer ik veel kennis, trainingen en opleidingen. Het heeft me echt heel veel gebracht.

Maar eerlijk gezegd, wat mij het meeste inzicht en ervaring heeft gegeven is het ontmoeten van de ondernemende mensen op mijn pad, de samenwerkingen, mijn klanten, mijn zakelijke en persoonlijke uitdagingen. kortom Life school. Daar kan geen opleiding tegenop! Dat heeft mij ook gevormd tot wie ik nu ben als ondernemend persoon. Ik heb nog steeds de belofte met mezelf en inmiddels zijn dat er twee beloftes geworden: Het mag niet saai zijn en… het moet er toe doen! Live a sparking and significant life!  En je doet er al heel snel toe. Mits je jezelf maar toestaat om te stralen. Als je maar doet waar jouw passie in zit.

Als vormgever kwam ik niet meer weg met de voldoening als vormgever “de buitenkant van het bedrijf”. Ik ben gegroeid als mens en ondernemer en onderneming. De maatschappij is veranderd, de ondernemers zijn veranderd. Waar we eerst onze koerstten zette welvaart zetten we nu onze zeilen voor de bestemming van “welzijn”. Al mijn bagage, kennis en ervaring heb ik meegenomen in mijn nieuwe koers opwegnaarjebestemming.nu om zo meer ondernemers te helpen met meer inzicht in jezelf, uitzicht op je business en koers op je bestemming.

Ik heb al hele mooie ervaringen mogen opdoen en diverse collega ondernemers mogen helpen. Een anderhalve week geleden kwam een hele jonge ondernemer (13 jaar) in de dop naar me toe en ook met hem heb ik een strategie sessie gedaan. Ik ben ontzettend trots dat ik hem mag begeleiden op zijn (ondernemers-)reis. Het is zo mooi om zijn perspectief aan te nemen en te ervaren hoe open we nog staan als we jong zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat die openheid zoals een kind die heeft ook bij ons volwassen ondernemers er nog inzit.

Mijn koers is helder en ga voor de volgende 20 jaar ondernemersreis met als doel dat wat ik doe er toe doet, diepe sporen mag maken, een voorbeeld mag zijn voor mijn kinderen en wellicht andere ondernemers.

Tot slot zou ik mijn dankbaarheid openhartig willen uitspreken. Deze reis, kun je namelijk alleen maar afleggen met de juiste mensen op je heen.

Dankbaar voor mijn ouders, die mij hebben laten zien dat de enige beperking die hebt, ben je zelf… so go for it…

Dankbaar voor al mijn vrienden en familie en ondernemers die onvoorwaardelijk in mij geloven en supporten.

Dankbaar voor mijn gezin dat ze mij laten zijn wie ik en daar de ruimte geven om verder op mijn ondernemersreis te gaan.

Onze jongste zoon is nu 23 maanden. Met 9 maanden is hij zijn eerste stappen gaan zetten. En eigenlijk bracht iedere stap hem uit evenwicht. Iedere stap was eigenlijk een val, maar wel een gecontroleerde. En voor iedere stap was moed nodig. Moed om uit zijn comfortzone te gaan en moed om door te zetten als je tegen de grond gaat. Maar als je ziet wat het hem gebracht heeft. En het mooiste is, we hebben allemaal die eerste stapjes gezet, op dezelfde manier, met dezelfde moed en dezelfde verwachting. En nu gaan we door.

We blijven stappen zetten!

Inzicht in mezelf, uitzicht op mijn onderneming, koersend op mijn bestemming en voor jou:

Inzicht in jezelf, uitzicht op jouw onderneming, koersend op jouw bestemming!

Cheers,

Coba